Bamboo FloatARTmuseum, SCoopA proposal

The project is set in China, in a natural park on the wetland. The idea is to design a complex which harmonise with the environment, that’s why we use natural materials like bamboo or wood. The only metallic pieces are the knots. We wanted to make something different from the existing projects by offering a program which matches with the ecological value of the place to slow down the growth of the city in that area.

The idea was not to construct all in one site, but to divide the complex in several units so people could enjoy the beauty of the local nature. Each unit has several stalls, that are hanging from the bamboo arcs, which can be used as shops or used in a different way, so in total works as a floating market.

Sustainability is one of the most important point of this project;  the construction is ecologically pure, not only because most of the materials are from natural origin, but because the transport distance from the factory is really narrow. Also during the lifetime of the complex there is no emission of CO2 because the shape of the project and the installations are made it to work bioclimatically sustainable.

Sustainability is habitability:

Improper lighting in natural areas can perturb night ecosystems. All this ends up destroying their habitats, fragmenting and delimiting these ecosystems.

Sustainability is society:

Integration of architecture in the environment. Recognise the building as part of the habitat.

Re-Generator, SCoopA proposal

The project stems from the analysis of the population growth of Hangzhou, China. The direct consequence observed was the partial destruction of the ecosystem on which the city stands, the wetlands.  The construction system used so far does not support them. In China and all around the world, the population will continue growing, and the continued use of the current construction system, will end up destroying their ecosystems entirely.

As a solution to this, we propose a new construction system that is organized, distributed and expands as cells throughout the city. This cell is elevated above the ground, to make way for the recovery of the wetlands. To do so, it should be translucent and permeable, without disrupting the natural cycles of the sun, air and water, which allows the natural regeneration of any ecosystem.

Furthermore, the cell is supplied with different “inputs” to make possible the habitability and the cleaning of the wetlands, using its waste to encourageself-sufficiency. These mimic different parts of natural cells and enables our construction cell to be a living element, a system in constant change and growth, regenerating the ecosystems, in this case the wetlands of Hangzhou